Header Header

Stappenplan van kavel tot droomhuis

Tot in detail bepalen hoe uw huis eruit komt te zien. Een huis dat volledig voldoet aan uw eisen en wensen, voor zowel binnen- als buitenkant. Met veel ruimte in én om het huis. Staat dit op uw wensenlijst? Ga ervoor! Zelf bouwen is namelijk minder moeilijk dan u denkt.

Belangrijk is goed inzichtelijk te hebben welke beslissingen op welk moment genomen moeten worden. Dit stappenplan helpt u daarbij. Vanaf de aankoop van de kavel tot aan de sleuteloverdracht van uw nieuwe droomwoning.

Header Header

Stap 1: kosten

Natuurlijk gaat u bij de bouw van een woning niet over een nacht ijs en neemt u weloverwogen de beslissing om zelf te gaan bouwen. U bepaalt met een onafhankelijk financieel adviseur het beschikbare budget. 

Goed inzicht in de totale kosten
Als het beschikbare budget is vastgesteld, kunt u de totale kosten in kaart brengen, de zogenaamde stichtingskosten. De belangrijkste kostenposten zijn:

  • de kavel
  • de aanneemsom
  • de proceskosten (vergunning, architect, adviseurs, financiering, rente).
Bepaal uw budget
De keuzes die u maakt bepaalt de prijs van de aanneemsom. Zo zorgen ingewikkelde dakvormen of gebruik van veel glas voor hogere kosten.

Stap 2: aankoop

Heeft u in het project Eilandrijk een geschikte kavel gevonden? Laat de makelaar weten dat u interesse heeft. Hij of zij geeft u alle informatie en nodigt u uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek worden uw vragen beantwoord en krijgt u meer inzicht in de gemeentelijke randvoorwaarden en de bebouwingsvoorschriften.

Een gesprek met de architect
Een veranda, woonkeuken, grote raampartijen… de ideeën beginnen vast al op te borrelen! Vraag eens een oriënterend gesprek met een architect aan en krijg inzicht in de mogelijkheden. Als uw ideeën blijken te passen, kunt u besluiten de kavel aan te kopen. De makelaar stelt dan de koopovereenkomst voor u op. De eerste stap naar uw droomhuis is dan een feit. Let op! Alle ideeën hoeven niet volledig uitgewerkt, maar de grote lijnen dienen duidelijk te zijn.

Stap 3a: architect

Heeft u het koopcontract getekend? Dan stapt u als nieuwbakken eigenaar van een bouwkavel naar een architect. Deze vertaalt uw wensen naar een eerste ontwerp. Een geregistreerd architect staat garant voor een kwalitatief goed ontwerp. De kosten die u kwijt bent aan de architect worden bepaald door de omvang van het werk (van ontwerp tot oplevering, of minder) in relatie tot de hoogte van de aanneemsom.

Programma van eisen
De architect stelt via gesprekken het complete programma van eisen op. Hierin staat waar welke ruimtes komen, hoe groot ze worden, in welke stijl u gaat bouwen en welke materiaal- en kleurkeuzes zijn gemaakt. Ook wordt gekeken naar de tuin: de ligging van de terrassen, het gewenste uitzicht en de bezonning. Tot slot komen ook de type installaties (verwarming, ventilatie) aan bod.

Header

Stap 3b: architect

De architect ontwerpt
De architect gaat aan de slag: hij ontwerpt uw droomwoning op basis van de randvoorwaarden (bouwbesluit, bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan) en het programma van eisen. Daarbij let hij op of het ontwerp in de omgeving past, of het klopt met de regelgeving en ook of het binnen het opgegeven budget blijft. Als het ontwerp in grote lijnen naar ieders zin is, kan dit al worden voorgelegd aan de welstand/commissie Ruimtelijke Ordening. Deze toetst de plannen.

Groen licht?
Dan vult u samen met uw architect de details in tot een definitief ontwerp. Globaal genomen zijn vanaf het eerste gesprek met de architect tot en met de goedkeuring van de welstand/commissie Ruimtelijke Ordening zo’n 3 tot 4 maanden nodig. 

Stap 4: vergunning

In het definitief ontwerp neemt de architect ook zaken mee als isolatie, installaties en daglichttoetreding. Dit wordt vastgelegd op (bestek)tekeningen waar de maatvoeringen, de ruimtebenamingen, de details en de materialen op zijn aangegeven. Met dit definitief ontwerp vraagt u de omgevingsvergunning aan. De gemeente bekijkt en beoordeelt de bestektekeningen.

Wat is de behandelingstermijn?
De behandelingstermijn voor de omgevingsvergunning bedraagt maximaal 8 weken (deze termijn mag één keer met maximaal 6 weken worden verlengd). Daarna volgt een bezwarentermijn van 6 weken. Als er geen gegronde bezwaren zijn, is de omgevingsvergunning onherroepelijk. 

Stap 5: aannemer

Gelijktijdig met de bouwaanvraag vraagt u bij één of meerdere aannemers offertes aan voor het bouwen van de woning. Dit gebeurt op basis van bestektekeningen en een bestek.

Wanneer kan de bouw starten?
Selecteer en contracteert u in deze fase een aannemer, dan kunt u direct na het verkrijgen van de vergunning met de bouw starten. Als alles naar wens verloopt, kunt u binnen 6 tot 8 maanden na het 1e gesprek met de architect met de bouw starten. Gemiddeld duurt de bouw van een woning zo’n 10 tot 12 maanden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het bouwsysteem, de planning, de weersomstandigheden en de uitvoerende partij. 

Header

Stap 6: afwerking

De ruwbouw is van start, uw huis begint nu echt vorm te krijgen. Op dit moment kunt u zich, als u dit nog niet heeft gedaan, in dit stadium richten op de gedetailleerde afwerking van het huis.

Keuken, badkamer en sanitair
U kiest de keuken met apparatuur, badkamer inclusief sanitair en tegelwerk. Daarnaast maakt u ook keuzes voor de afwerking van wanden, vloeren, plafonds, deuren en verlichting. Eventueel samen met een binnenhuisarchitect! 

Stap 7: oplevering

Gefeliciteerd, uw droomwoning is klaar! De aannemer levert uw nieuwe huis op en overhandigt de sleutels. Na de verhuizing kunt u in alle rust genieten van uw nieuwe thuis!

Header

Op zoek naar inspiratie?

Bent u op zoek naar een zogenoemde cataloguswoning of inspiratie? Onderstaande partijen hebben al e.e.a. voor u uitgewerkt. Deze ontwerpen kunt u verder door ontwikkelen naar eigen wens en smaak.

Header